معرفی کوتاه از اولین شهدای انقلاب اسلامی در استان یزد/ نقش تأثیرگذار شهید آیتالله صدوقی در پیروزی انقلاب اسلامی
شهر متدین و مذهبی یزد به زعامت علمای اعلام به ویژه شهید صدوقی در کنار دیگر شهرهای کشورمان به عنوان شهری اثربخش درروند کلی انقلاب محسوب میشود.
روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد: مردم دارالعباده یزد در جریان انقلاب اسلامی به ویژه در جریان سالهای اوجگیری نهضت اسلامی یعنی سال ۵۶ که با شهادت آقا مصطفی خمینی، اعتراض برعلیه انتشار مقاله اهانتآمیز اطلاعات در ۱۷ دی ۱۳۵۶ و قیام مردم قم و قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن در حمایت از مردم قم، روند مبارزاتی جدیدی به خود گرفت به ویژه در دهم فرودین ماه ۱۳۵۷ به مناسبت چهلم شهدای قیام خونین مردم تبریز، رشادتهای جانانهای به نمایش گذاشتند و خون ۲۲ شهید خود را تقدیم انقلاب کردند.
البته این مبارزات با درایت و تدبیر علمای بهنامی مانند شهید آیتالله صدوقی، مرحوم آیتالله خاتمی و مرحوم آیتالله اعرافی و دیگر علمای برجسته این دیار و همراهی مردم باخدای یزد به نحوی پیش رفت که عملاً مردم این دیار از ۲۰ دیماه ۱۳۵۷ و یک ماه مانده تا پیروزی انقلاب اسلامی در کشور، طعم شیرین پیروزی را چشیدند.
جایگاه ویژه شهید آیتالله صدوقی در انقلاب
سومین شهید محراب، آیتالله محمد صدوقی، جایگاه ویژهای را در سامان بخشیدن به رویکردهای دینی و انقلابی در استان یزد و سراسر کشور داشته است. وی پیشتاز به بار نشانی بسیاری از دستاوردهای انقلابی است، بهگونهای که امام خمینی (ره)، پیشوای بزرگ انقلاب اسلامی، در زمان زندگانیشان، او را «محور انقلاب اسلامی» دانستند. او در چهلمین روز شهادت شهدای تبریز یاد آنها را گرامی داشت و این سرآغاز یک خیزش مردمی گسترده در یزد بود ازاینرو ساواک تصمیم گرفت که وی را تبعید کند.
آیتالله صدوقی با زبان روشنگر خود قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی توانست دلهای زیادی را باهدف راه امام خمینی (ره) همراه کند و با کردار خود، شخصیت تراز انقلاب اسلامی را به همه نشان دهد.
گروهک تروریستی منافقین، آیتالله صدوقی را در روز جمعه ۱۱ تیرماه ۱۳۶۱ در سن ۷۵ سالگی در محراب نماز جمعه به شهادت رساند و آرامگاه او در مسجد حظیره یزد، مورداحترام مردم استان یزد است.
اولین شهدای انقلاب اسلامی در یزد
مردم یزد در مبارزات خود شهیدان بسیاری را تقدیم انقلاب کردهاند اما شهیدان «اصغرمرادی»، «مهدی قدکفروشان»، «رضا نامداری هنزائی» و «محمدحسین پارساییان» اولین شهیدان انقلاب یزد هستند.
در قیام دهم فروردین یزد، چهار نفر از جوانان این کشور، به نامهای «رضا نامداری»، «شهریار مرادی»، «مهدی قدکفروشان» و «حسین پارساییان» به شهادت رسیدند، که در ادامه به بررسی مختصری از زندگی این شهدا میپردازیم.
رضا نامداری هنزائی اولین شهید انقلاب یزد
شهید رضا نامداری هنزائی در سال ۱۳۲۴ در هنزا به دنیا آمد. وی در دوران کودکی و نوجوانی، فردی متدین و مکتبی بود که حضور منظمی در جلسات دینی و قرآنی داشت.
او در دهم فروردین پیشاپیش جمعیت در حرکت بود که با شلیک دو گلوله به قلب و سینه به شهادت رسید و اولین شهید انقلاب یزد لقب گرفت، پیکر پاک این شهید پس از ۳ روز به همراه ۷ پاسبان در خلد برین یزد به خاک سپرده شد.
این شهید والامقام در هنزا محل زادگاه خود در زمینی که وقف بود و در گرمای تابستان و با زبان روزه و خستگی زیاد مسجدی را ساخته و از خود به یادگار گذاشته است.
اصغرمرادی اولین شهید دانشجوی استان اردبیل
شهید «اصغر مرادی» یکی از شهیدان قیام مردم یزد در دهم فرودین است. وی که نخستین شهید انقلاب استان اردبیل لقب گرفته در ۲۰ تیر سال ۱۳۳۵ و در شب تاسوعای حسینی در محله خیرآباد اردبیل و در خانوادهای مذهبی دیده به جهان گشود و بههمین علت نام اصغر را برای وی انتخاب کردند.
از کودکی آموختن قرآن را شروع کرد، از هفتسالگی به مدرسه رفت و دوران دبیرستان را که مصادف بود با تشکیل حزب رستاخیز در دبیرستان جهان علوم اردبیل طی کرد.
وی پس از طی دوران ابتدایی و دبیرستان در سال ۱۳۵۳ در رشته اقتصاد وارد مدرسه عالی علوم اجتماعی و اقتصادی قزوین، دانشگاه امام خمینی (ره) فعلی شد.
مرادی نسبت به جامعه و مردم احساس مسئولیت میکرد و دارای روحیه مبارزاتی بود. اولین دستگیری وی به دلیل اعترافات دانشجویان در دانشگاه روی داد و از این مقطع او به صورت فعال فعالیتهای مبارزاتی علیه رژیم شاه را آغاز کرد.
فعالیتهای او منحصر به دانشگاه قزوین نمیشد بلکه در برخی از دانشگاههای شهرهای اطراف قزوین نیز فعالیت مبارزاتی داشت و این فعالیتها را با شگرد و مهارت خاصی انجام میداد. مبارزات انقلابی مرادی علیه رژیم شاه بسیار حرفهای بود و او بسیاری از مأموریتهای خارج از شهر خود را در قالب سفرهای سیاحتی انجام میداد.
این شهید راه انقلاب پس از قیام مردم قم و تبریز در سال ۵۶ افکار مبارزاتی خود را علنیتر کرد. وی که به خوبی فلسفهی برگزاری چهلم شهدا را درک کرده بود برای برگزاری آیینهای بزرگداشت چهلم شهدای تبریز بههمراه دوستان خود و برای سازماندهی مبارزات جوانان و دانشجویان به شهر یزد سفر کرد و در جریان راهپیمایی روز دهم فروردینماه سال ۵۷ مردم یزد با شناسایی عوامل ساواک به شهادت رسید.
شهید اصغر مرادی که یکی از دانشجویان فعال در عرصه انقلاب اسلامی است، نقش مهمی در ساماندهی تظاهرات دانشجویی داشت و در گلزار شهدای یزد (خلدبرین) به خاک سپرده شد.
مهدی قدکفروشان اولین شهید دانشآموز انقلاب یزد
شهید «محمدمهدی قدکفروشان» در سال ۱۳۴۰ در یک خانواده متوسط و مذهبی به دنیا آمد، تحصیلات خود را در مدرسه هدایت یزد آغاز کرد. هنوز نوجوان بود که در ضمن درس خواندن به پدر در مغازه کمک میکرد.
این شهید، دوران راهنمایی را در مدرسه «علامه اقبال» سپری و در همین زمان به آموختن قرآن و نهجالبلاغه مشغول شد.
دوران دبیرستان او در دبیرستان ایرانشهر یزد سپری شد و هنگامیکه دانشآموز سال اول نظری بود در دهم فروردین سال ۵۷ پس از مراسم مسجد روضه محمدیه پیشاپیش جمعیت حرکت و بر اثر اصابت باتون و ضربه مغزی در روزهای بعد از قیام در بیمارستان به شهادت رسید.
مزار این شهید در خلدبرین یزد است، دژخیمان رژیم شاه اجازه برگزاری مراسم شهید را در مسجد ندادند و مراسم وی به صورت محدود در خانه پدری برگزار شد.
محمدحسین پارساییان شهید لبتشنه یزد
شهید پارساییان دوران کودکی خود را در روستای مذهبی خیرآباد و دبستان تعلیمات اسلامی خیرآباد سپری کرد، او دوران متوسطه را در دبیرستان پهلوی سابق گذراند و از سال پنجم دبیرستان همزمان با تحصیل به خانواده در امرار معاش کمک میکرد.
او که در تظاهرات روز دهم فروردین و در میدان شهدا از پشت سر تیر خورد، به دلیل بنیه جسمی خود را به میدان خان میرساند و ازآنجا توسط دوستانش به بیمارستان فرخی منتقل میشود وی دوازده روز در بیمارستان فرخی بستری بود و پس از ۳ عمل جراحی کذایی با لبتشنه در تخت بیمارستان شهید میشود.
به دلیل حسن خلق شهید در هنگام بستری بودن در بیمارستان بسیاری از دوستانش در اطراف بیمارستان تجمع و آمادگی خود را برای اهدای خون به وی ابراز میدارند.
گزارش از نجمه میثاق، کارشناس روابط عمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یزد
انتهای پیام/