اهم رویدادها و دستاوردهای معاونت میراث فرهنگی استان یزد در سال ۱۳۹۶
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، “ساشا ریاحی مقدم”معاون میراث فرهنگی استان یزد ضمن تشریح مهمترین اقدامات و دستاوردها و رویدادهای حوزه میراث فرهنگی اعلام کرد: یکی از مهمترین رویدادهای حوزه میراث فرهنگی استان یزد در سال گذشته آغاز و تکمیل فاز اول پروژه بین المللی مرمت و احیای موزه بزرگ یزد (مجموعه صدرالعماء) با مشارکت تالار هنر کشور فدرال آلمان بود.
او در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از اقدامات ماندگار حوزه میراث فرهنگی استان یزد تکمیل مرمت و افتتاح بزرگترین گنبد بازارهای تاریخی کشور (چارسوق بازار شاه یحیی) شهر تاریخی یزد که با دهانه ای به قطر ۱۵ متر و در ارتفاع ۲۱ متر به اجرا در آمد و موجب رونق یکی از اصلی ترین بازارهای تاریخی شهر یزد گردید.
ریاحی مقدم ضمن تاکید بر اهمیت دربندهای تاریخی در محلات تاریخی شهر یزد افزود: یکی دیگر از اقدامات معاونت میراث فرهنگی استان یزد در سال گذشته تکمیل و افتتاح عملیات مرمت طولانی ترین دربند تاریخی کشور (دربند گرجی ها) در دل بافت تاریخی و ثبت جهانی یزد بود.
این مقام مسئول در ادامه به با اشاره به هنر کاشی کاری سنتی شهر یزد بویژه در بناهای شاخص استان یزد تصریح کرد: یکی دیگر از دست آورد های حوزه میراث فرهنگی استان یزد در سال ۱۳۹۶ مرمت و حفاظت تزئینات کاشی کاری گنبدخانه مسجد امیرچقماق یزد و بقعه سید رکن الدین برای اولین بار پس از انقلاب اسلامی ایران بود.
او با تاکید بر اهمیت قناتهای تاریخی شهر یزد به عنوان شریان حیاتی بافت تاریخی یزد در این خصوص گفت: در سال گذشته در خصوص قناتهای تاریخی شهر یزد اقدامات درخوری انجام شده که از آن جمله می توان حفاظت، تعمیر، لایروبی و تقویت محورهای گردشگری مرتبط با قنات میراث جهانی زارچ و حسن آباد مشیر (قنات ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو- سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد ) نام برد.
این مقام مسئول یکی از ویژگیهای منحصر به فرد استان یزد را باغهای جهانی آن نام برد و اقدامات انجام شده در این خصوص را شامل: مرمت و ساماندهی باغ میراث جهانی دولت آباد و پهلوان پور مهریز (باغ ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو- سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد)دانست.
ریاحی مقدم در ادامه افزود یکی دیگر از شاخصه ها و زیبایی های بی همتای استان یزد وجود بافتهای تاریخی است که در سال گذشته اقداماتی شامل: مشارکت در مرمت و حفاظت بافت های تاریخی شهری و روستایی استان به صورت انعقاد تفاهم نامه بین دستگاه های اجرایی با شهرداری ها، بخشداری ها، دهیاری ها و اوقاف در راستای تقویت تعامل و مشارکت در حفاظت و مرمت بافت های تاریخی شامل محلات و محورهای فرهنگی شهر تاریخی یزد، میبد، اردکان، مهریز، ابرکوه و …. انجام شده است.
معاون میراث فرهنگی استان یزد در خصوص مرمت و بازسازی خانه های تاریخی بیان داشت: مشارکت در حفاظت و مرمت بیش از ۴۰۰ خانه مسکونی در بافت تاریخی شهرها و روستاهای استان (طرح ملی خانه ایرانی) با رویکرد تقویت زندگی ایرانی- اسلامی در خانه های تاریخی به صورت کمک مالی بلاعوض از جمله اقدامات این معاونت در سال گذشته بوده است.
او در ادامه در خصوص ساماندهی بناها و بافتهای تاریخی در سال گذشته تصریح کرد: در سال گذشته یکی از اقدامات معاونت میراث فرهنگی استان یزد ساماندهی بناها، اماکن، مجموعه ها و بافت تاریخی شهرهای یزد، میبد و اردکان جهت بازدید اعضای کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری با حضور نماینده بیش از ۴۰ کشور بود.
این مقام مسئول در خصوص اموال فرهنگی تصریح کرد: میراث فرهنگی به کلیهٔ آثار باقیمانده از گذشتگان گفته میشود که دارای ارزش فرهنگی باشد بنابر این بخشی از وظایف معاونت میراث فرهنگی به حفظ و مرمت این اموال فرهنگی مربوط می شود که در سال گذشته در معاونت میراث فرهنگی استان یزد در این خصوص اقداماتی شامل ساماندهی، حفاظت و مرمت بیش از ۵۰۰۰ مورد از آثار، اشیاء و اموال فرهنگی تاریخی و همچنین مدیریت کنترل، پایش و حفاظت بیش از ۲۰ بنای تاریخی باارزش در سطح کشور با مشارکت واحد کنترل عوامل بیولوژیک و فرسودگی زیستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در استان های تهران (وزارت امورخارجه، موزه ملی ایران، موزه ملک، دانشگاه خوارزمی)، استان مرکزی (مسجد جامع ساوه)، استان اصفهان (خانه های تاریخی و میدان امام، باغ فین کاشان، خانه بروجردی ها، مسجد جامع اردستان) صورت گرفته است.
ریاحی مقدم در خصوص موزه های استان یزد گفت: موزه یا آثارخانه به مکان خاصی که در آن مجموعهای از آثار باستانی و صنعتی و اشیاء با ارزش را به معرض نمایش میگذارند، گفته میشود و استان یزد با دارابودن آثار تاریخی و صنعتی بی شمار در موضوعات مختلف نیازمند موزه های تخصصی خاص است که در این خصوص اقداماتی شامل تجهیز، تکمیل، راه اندازی و مرمت بیش از ۱۰ موزه تخصصی در سطح استان یزد انجام گرفته است.
ساشا ریاحی مقدم در ادامه افزود بخشی از اقدامات معاونت میراث فرهنگی استان یزد در سال گذشته شامل حوزه معرفی و آموزش بوده که در این خصوص اقدامات ذیل صورت گرفته است:
برگزاری نخستین کنگره ملی تاریخ معماری و شهرسازی استان یزد- اسفندماه ۱۳۹۵.
برگزاری کارگاه بین المللی حفاظت از میراث گلین با مشارکت موسسه کراتر از دانشگاه گرونبل کشور فرانسه.
برگزاری دو دوره کارگاه آموزشی بین المللی (Vernadoc) در زمینه مستندنگاری معماری بومی با مشارکت سیاو (کمیته علمی بینالمللی ایکوموس در رابطه با معماری بومی(– ۹۷/۱۳۹۶ برای نخستین بار در کشور.
برگزاری رویداد جهانی روز بین المللی بناها و محوطه های تاریخی با شعار سال " میراث برای نسل ها".
انتشار ۲ شماره از مجله تخصصی رف (نشریه معاونت میراث فرهنگی استان یزد) حاوی دستاورد پژوهش ها و گزارش فعالیت های اجرایی معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد.
معاون میراث فرهنگی استان یزد یکی از اولویت های میراث فرهنگی استان یزد را پژوهش و مطالعه دانست و در این خصوص گفت: اقدامات پژوهشی و مطالعات انجام شده در سال گذشته در این خصوص شامل ثبت شهر تاریخی یزد در فهرست کمیته میراث جهانی یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد)، تهیه پرونده ثبت بافت باغ شهر تاریخی مهریز در فهرست آثار ملی کشور، تهیه بیش از ۲۱۰ پرونده پیشنهاد ثبت آثار فرهنگی، تاریخی استان در فهرست آثار ملی کشور ( با این آمار حدود ۲۰۰۰ اثر ارزشمند در حوزه های میراث فرهنگی استان یزد شناسایی، مستندسازی، پیشنهاد و به ثبت رسیده است)تهیه و تدوین طرح حفاظت و بازآفرینی بافت قدیم شارستان میبد به صورت پایلوت برای اولین بار در کشور بوده است.
ساشا ریاحی مقدم ابراز امیدواری کرد با ادامه یافتن این روند در سالهای آتی شاهد رشد و شکوفایی هر چه بیشتر میراث فرهنگی استان یزد و معرفی آن به جهان باشیم.