هنر کاشی دستاوردی از روزگار کهن
صنعت کاشی سازی یکی از صنایع دستی محسوب می شود که به طرز زیبایی به ویژه در بناهای تاریخی به کار برده شده است و مقصود از آن ساخت کاشی های زیبا و گوناگون سنتی و کاربرد آنها در معماری بناها است، این صنعت در دوره صفویه به بالاترین درجه اعتبار رسید. زیرا در این دوره بیشتر از دوره های دیگر سطح خارجی عمارات و ابنیه را با کاشی مزین می کردند. در دوره هخامنشی نیز تزیین عمارات با کاشی معمول بوده و نیز در ابنیه شوش به کار رفته است
صنعت کاشی سازی یکی از صنایع دستی محسوب می شود که به طرز زیبایی به ویژه در بناهای تاریخی به کار برده شده است و مقصود از آن ساخت کاشی های زیبا و گوناگون سنتی و کاربرد آنها در معماری بناها است، این صنعت در دوره صفویه به بالاترین درجه اعتبار رسید. زیرا در این دوره بیشتر از دوره های دیگر سطح خارجی عمارات و ابنیه را با کاشی مزین می کردند. در دوره هخامنشی نیز تزیین عمارات با کاشی معمول بوده و نیز در ابنیه شوش به کار رفته است.
کاشی های معروف به هفت رنگ در ابنیه زمان صفویه زیبائی بسزایی دارد و تا امروز طرح و رنگ آمیزی و ترکیبات رنگ های آن نظیر ندارد. نقش ها و گل بته هائی که در گنبد و هلال های آن ابنیه روی کاشی طرح شده ، خود صنعت مهمی بوده و کار آسانی نیست .
کاشی سازی یکی از صنایع دست ساز استان است که هنرمندان این شهر از ترکیب خطوط و اشکال تزئینی به رنگهای فیروزه ای، لاجوردی، سفید، زرد، مشکی و قرمز که به دو شکل مسطح و برجسته است ، طرحهای تزئینی زیبایی را به وجود می آورند که همگی از هنر و صنایع اسلامی سرچشمه می گیرد.
در یزد کاشی از موادی چون خاک رس، سنگ سیلیس، شیشه و سرب و … تشکیل شده است و با توجه به مذهبی بودن شهر یزد و وجود مساجد و زیارتگاههای مختلف در این شهر و احترام و قداستی که این مکانها در بین مردم دارند، راهکارهای زیادی برای زیبایی بخشیدن به مناره ها و گنبدهای آنها اندیشیده شده است که یکی از آنها استفاده از همین « هنر کاشیکاری» است و در واقع با هنر دست کاشیسازان و کاشیکاران متبحر یزدی، کاشی های متنوع و رنگارنگ، گنبدها و مناره های این شهر را چشم نواز می سازد.
در یزد بیشتر کاشی های نره، کلک، شبکه، حاشیه، شش گوش، آلمه، جوک و هفت رنگ ساخته می شود که هرکدام در جا و مکانی خاص مورد استفاده قرار می گیرد. کاشی نره بیشتر جهت تزئین و نقش گنبد و گلدسته، کاشی کلک با ابعاد ۵×۵ یا ۴×۴ بیشتر در سقف و ستونها، کاشی هفت رنگ در قسمتهای در ورودی و سردر مساجد و اماکن مقدسه و کاشی جوک بیشتر در محراب مساجد به کار برده می شود.
این هنر همواره مورد توجه گردشگران و بازدیدکنندگان این استان بوده است و در این میان می توان از کاشیکاری های مسجد جامع، مناره های امیر چقماق و مسجد حظیره نام برد که با زیبایی منحصر به فرد خود چشم هر بیننده ای را به خود خیره می سازند .