لزوم ثبت ملی و حفاظت از میراث فرهنگی گور کافری بهاباد
معاون پژوهشی پژوهشکده باستانشناسی کشور و سرپرست گروه بررسی پیمایشی باستانشناسی محوطه گور کافری کویجان بهاباد گفت: مطالعات گور کافری کویجان بهاباد در فاز اولیه انجام شده و گامهای بعدی پژوهشی شامل تکمیل پرونده برای ثبت ملی و انجام کاوشهای علمی دقیقتر است تا این گورستان که قدمتی بیش از ۲ هزار سال دارد، به عنوان میراثی ارزشمند در مرکز فلات ایران حفظ و معرفی شود.
محمدحسین عزیزی خرانقی در خصوص مطالعات میدانی گورستان قدیمی تازه کشفشده در شهرستان بهاباد در گفتوگو با روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی گردشگری و صنایعدستی استان یزد عنوان کرد: در بررسیهای باستانشناسی پیمایشی و فشرده یکماهه در محدوده گور کافری کویجان بهاباد انجام شده، یک هزار و ۷۹۳ قبر تاریخی در محدودهای نزدیک به یکیک هزار هکتار شناسایی شد.
معاون پژوهشی پژوهشکده باستانشناسی کشور و سرپرست گروه بررسی پیمایشی باستانشناسی محوطه گور کافری کویجان بهاباد افزود: با توجه به تشابه بیشتر قبرها و اشیای تدفینی، میتوان این گورستان را متعلق به مردمان عادی دوره اشکانی دانست که در این محدوده، زندگی میکردند، البته این تاریخگذاری نسبی و مقدماتی است و ممکن است پژوهشهای تکمیلی منجر به تغییر در این گاهنگاری شود.
او اضافه کرد: اشیای تدفینی محدودی در گورها قرار داده شده که شامل یک یا دو ظرف سفالی در بالای سر و پا و اشیای کوچک مفرغی شامل دستبند و انگشتر و مهرههای سنگی، خمیر شیشه بخش عمده این اشیا را تشکیل میدهد.
عزیزی خرانقی گفت: این حجم از تراکم در این وسعت زیاد، گور کافری کویجان را به یک محوطه گورستانی منحصربهفرد تبدیل کرده، اما به دلیل حفاریهای غیرمجاز، بخش زیادی از گورهای آن تخریب شده است.
معاون پژوهشی پژوهشکده باستانشناسی کشور و سرپرست گروه بررسی پیمایشی باستانشناسی محوطه گور کافری کویجان بهاباد ادامه داد: برای شناخت بهتر از ماهیت این محوطه، علاوه بر بررسی پیمایشی فشرده و سیستماتیک در این محوطه، پنج گور نیز برای گمانهزنی انتخاب و مورد کاوش قرار گرفت.
عزیزی خرانقی تصریح کرد: با توجه به ساختار گورهای و عمق کم آن و امکان نفوذ رطوبت و آب به فضای داخلی به دلیل ساختار خاک پیرامون گور، تقریباً هیچ بقایایی از اسکلت انسانی در گورها باقی نمانده و تنها در مواردی پوستههای فرسوده و خرد شده استخوانهای بلند، باقی مانده است.
سرپرست بررسی پیمایشی باستانشناسی محوطه گور کافری کویجان بهاباد گفت: با وجود پیگیریهای مداوم مسئولان محلی، به دلیل عدم شناخت و درک صحیح کارشناسی از عملکرد و اهمیت این محوطه شاخص، گور کافری در فهرست آثار ملی ایران به ثبت نرسیده و این موضوع منجر به تشدید حفاریهای غیرمجاز در این محوطه شده است.
او اضافه کرد: مطالعات گور کافری کویجان بهاباد در فاز اولیه بررسی شده و گامهای بعدی پژوهشی شامل تکمیل پرونده برای ثبت ملی و انجام کاوشهای علمی دقیقتر است تا این گورستان که قدمتی بیش از ۲ هزار سال دارد، به عنوان میراثی ارزشمند در مرکز فلات ایران حفظ و معرفی شود.
عزیزی تصریح کرد: قبرها در این گورستان بر روی زمین به شکل مستطیل و بیضی ساخته شده است و به صورت تپه شکل است و امیدواریم پژوهشها در گورستان گور کافری کویجان منجر به شناخت آثار متقن و دقیقی از دوره ناشناخته اشکانی شود.
انتهای پیام/