برگزاری نشست بررسی وضعیت و مشکلات باغ جهانی دولت آباد یزد
با حضور فاطمه دانش یزدی مدیر کل میراث فرهنگی استان یزد، حجت الاسلام معزالدینی متولی باغ جهانی دولت آباد، دکتر سعادتی مدیر باغهای ایرانی ثبت جهانی، ساشا ریاحی مقدم، معاون میراث فرهنگی استان یزد، مجید علومی مدیر پایگاه باغ جهانی دولت آباد و علی اصغر صمدیانی یزد مدیر پایگاه باغ جهانی دولت آباد جلسه بررسی وضعیت و مشکلات باغ جهانی دولت آباد یزد برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در ابتدای این جلسه حجت الاسلام معزالدینی گزارش کاملی از وضعیت باغ جهانی دولت آباد یزد بیان نمودند.
در ادامه این جلسه فاطمه دانش یزدی، مدیر کل میراث فرهنگی استان یزد نیز گزارش کاملی از روند ثبت جهانی باغ دولت آباد و همچنین ثبت جهانی بافت تاریخی یزد ارائه نمود.
در این جلسه دکتر سعادتی مدیر باغهای ایرانی جهانی نیز ضمن تشکر از متولی و مسئولین باغ جهانی دولت آباد این باغ را یکی از باغهای بی همتای ایران و جهان برشمرد.
در این جلسه در خصوص تغییر مخزن آب فعلی باغ و تبدیل آن به مخزن دفنی تبادل نظر گردید و مقرر شد طرح و نقشه اجرایی مخزن توسط مشاور از طرف متولی محترم موقوفات ارائه گردد و در اسرع وقت در کمیته راهبردی باغهای جهانی مطرح گردد. همچنین در این جلسه مقرر شد دفتری جهت استقرار مدیر پایگاه میراث جهانی باغ دولت آباد اختصاص یابد.
شایان ذکر است: باغ دولتآباد چهار منار از باغهای قدیمی شهر یزد می باشد. بادگیر عمارت بادگیر آن با ارتفاع ۳۳/۸ متر بلندترین بادگیر خشتی شناخته شده در جهان است. این باغ در تاریخ ۱۳۴۶/۱۲/۲۳ به شماره ۷۷۴ در ردیف آثار ملی ایران قرار گرفته است؛ و همچنین یکی از باغهای ایرانی ثبت شده در میراث جهانی توسط یونسکو است. باغ دولتآباد در یزد در اواخر دوره افشاریه و درسال ۱۱۶۰ ه.ق توسط محمد تقی خان بافقی معروف به (خان بزرگ) که وی سرسلسله خاندان خوانین یزد بود احداث گردید. مرحوم محمدتقی خان ابتدا قناتی به طول ۶۵ کیلومتررا احداث نمود و آب را از مهریز به یزد و محل کنونی باغ دولتآباد رساند و سپس مجموعه حکومتی (دارالحکومه( خو د را بنا کرد. این باغ با مساحتی درحدود ۷۰/۰۰۰ مترمربع شامل ساختمانها، حوضها و آبنماهای بسیاری بوده که در فضای بین آنها باغهای با درختان انار و انگور و… باگلهای فراوانی زینت بخش محیط بودهاند.