برنامه های ویژه شهر جهانی یزد، در روز بناها و محوطه های تاریخی برگزار شد

۲۹ فروردین ۱۳۹۷ / در میراث فرهنگی

در روز ۲۹ فروردین که روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی نام گرفته، برنامه های ویژه ای در بافت تاریخی شهر جهانی یزد اجرا شد.

به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد آئین افتتاح مرمت چارسوق شاهی به مناسبت روزجهانی بناها و محوطه های تاریخی با شعار "میراث برای نسل ها" از برنامه های این روز در یزد بود که با حضور مدیر کل و معاونین میراث فرهنگی و جمعی از مسئولین استانی برگزار شد.

بنای تاریخی چهارسوق و بازار شاهی یزد، در انتهای خیابان مسجدجامع کبیر یزد و در ضلع جنوب شرقی مسجد قرار دارد و سه بازار به چارسوق این مجموعه منتهی می‌شود که شامل بازارچه‌ای منتهی به کوچه یهودی‌ها، بازارچه منتهی به خیابان مسجدجامع و بازارچه‌ای که به محله داراشفاء می‌رسد، است و آب انبار چارسوق نیز در گوشه شمال غربی چهارسوق قرار دارد.

این بنای ارزشمند که قدمت آن به دوران حکومت شاه یحیی بن مظفر و قرن هشتم هجری قمری می‏‏رسد، مجموعه بنایی از خشت با اندود کاهگل، گچ و خاک که سفیدکاری در برخی قسمت‌های آن دیده می‏‏شود، است.

شایان ذکر است: از دیگر برنامه های برگزار شده در این روز بازدید از کارگاه های مرمتی مسجد شیخی ها و خشت زنی، بازدید از کارگاه های مرمتی برج و بارو، بازدید از قنات زارچ و پایاب های آن، پاتوق خاطره گویی در یایاب کمالیه توسط پیران بافت، بازدید از کارگاه باستان شناسی و برنامه همیاران حفاظت از میراث فرهنگی، بود.

در این روز همچنین جهت آموزش و فرهنگ سازی در بین دانش آموزان، برنامه هایی ویژه کودکان و نوجوانان یزدی برگزار شد که از آن جمله می توان به آشنایی کودکان و نوجوانان با خانه های ایرانی، برگزاری گارگاه خشت زنی وساخت سازه خشتی برای کودکان، برگزاری گارگاه آموزشی طراحی از بافت برای کودکان و نوجوانان توسط آقای ابریشمی، توصیف زندگی و خانه های تاریخی و تفاوت های آن با زندگی و خانه های امروزی، آشنایی کودکان مقطع ابتدایی با لوازم و وسایل اندازه گیری به شیوه سنتی و مدرن (برگرفته از مبحث اندازه گیری در کتاب ریاضی کلاس سوم دبستان)، آشنایی کودکان مقطع ابتدایی با هنر معرق کاری توسط هنرمند پیشکسوت اشاره کرد.

گفتنی است: امروز هیجدهم آوریل برابر با ۲۹ فروردین از طرف ایکوموس به عنوان روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی نام‌گذاری شده است. ایکوموس هر سال شعاری را به این مناسبت اعلام می‌کند و شعار انتخابی امسال "میراث مشترک نسل ها "می باشد. این روز خاص فرصتی است برای  بالا بردن آگاهی عمومی در مورد تنوع میراث جهانی و کوشش‌های مورد نیاز جهت حمایت و حفاظت از آن‌ها و همچنین توجه نسبت به آسیب پذیری آن‌ها.

افزایش حساسیت عمومی و اطلاع رسانی در این زمینه نقش بسزایی در حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی، جلوگیری از حفاری‌های غیرمجاز و تخریب آثار تاریخی و در نتیجه رشد صنعت توریسم دارد.  اگر در جامعه ای آگاهی نسبت به  داشته‌های فرهنگی و هویتی بالا رود، تخریب  آن قطعاً کاهش خواهد یافت. لذا به منظور  فرهنگ سازی بهتر است آموزش از کودکان و در سنین پایین تر آغاز شود و شهروندان از نزدیک آشنایی با میراث فرهنگی را تجربه کنند. در اینصورت شاهد تخریب در بناها و محوطه های تاریخی نخواهیم بود چون در این حالت هر ایرانی به یک میراث بان تبدیل شده است.

آخرین مطالب

برگزاری کارگاه آموزشی مدیریت بحران و افزایش تاب‌آوری در تأسیسات گردشگری یزد

راهکارهای بهسازی جان‌پناه شیرکوه با محوریت توسعه ایمنی گردشگری کوهستان در یزد بررسی شد

برگزاری چهارمین جشنواره تجربه‌محور برداشت خرمای حاجی‌آباد زرین اردکان

نشست هماهنگی میزبانی رویدادهای بین‌المللی گردشگری اکو در یزد برگزار شد

برگزاری هشتمین جشنواره تابستانه در بافق/ توسعه ظرفیت‌های گردشگری و صنایع جانبی در دستور کار قرار دارد

احیای محور تاریخی بازار تا بقعه پیرمراد با مشارکت میراث‌فرهنگی و شهرداری بافق

رئیس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر یزد
مشوق‌های جدید شهرداری یزد برای توسعه گردشگری؛ تخفیف تا ۹۰ درصدی عوارض ساخت هتل‌های پنج‌ستاره

هم‌افزایی میراث‌فرهنگی و اسناد ملی یزد برای صیانت از میراث مکتوب

ملیحه فخاری
یزد؛ شهری که زمان در آن زندگی می‌کند

سیدمحمد رستگاری
ثبت جهانی یزد؛ میراثی برای بشریت، مسئولیتی برای امروز

۱۸ تیر؛ روز تجدید پیمان با میراث جهانی شهر تاریخی یزد

موکب‌های یزدی با روحیه جهادی در خدمت زائران مراسم تشییع رهبر شهید هستند