مسجدلرد تازیان( لرد مشیر )
موقعیّت مکانی :
این مسجد در ضلع شرقی بلوار امامزاده جعفر ، محلّه مصلّی ، نزدیک کاروانسرای مشیر قرار دارد .
مسجدلرد تازیان( لرد مشیر ) شماره ثبت ملّی : –
|
موقعیّت مکانی :
این مسجد در ضلع شرقی بلوار امامزاده جعفر ، محلّه مصلّی ، نزدیک کاروانسرای مشیر قرار دارد .
بانی
در متون تاریخی نام بانی و مؤسّس مسجد لردتازیان نیامده واز آنجا که مسجد در کنار میدان تازیان واقع شده ، به این نام اشتهار یافته است .
منابع تاریخی
تازیان نامی است قدیمی و باقی مانده از نام « مقابر تازیان » که در تواریخ یزد ذکرآن مکرّرآمده است . مطابق گزارشهای مؤلّفتاریخ جدیدیزد، « مقابر تازیان » مجاور آن بوده است . وی همچنین در باب تازیان میگوید : « مزار قدیم تازیان … و ابتدای این مقابر از تابعین اصحاب پیغامبر (ص ) باشد که چون اهل یزد در اسلام در آمدند . دو حی از قبایل مکه و مدینه که همراه بودند ، دراینجا مقیم شدند . یکی حیّ بنی تازیان و دیگری حیّ بنی تمیم و از آن تابعین که در یزد وفات کردند درین مقام دفن کردند و آن را منسوب به تازیان کردند.))
البّته صحیح بودن این روایت و وجه تسمیه آن بر ما مجهول است ، ولی موضع مقابر تازیان با نشانی هایی که مؤلّف مذکور می دهد ، « از جمله از یک طرف او امامزاده معصوم ابوجعفر محمد است » . بالتّبع همین محلّه ای بوده است که اکنون لرد تازیان قرار دارد .
تازیان از مواضعی است که طبق نوشته مؤلف تاریخ جدید یزد در سال ۸۶۰ هجری به دلیل ورود سیلی بزرگ تخریب شد .
مشخصات بنا
مسجد لرد تازیان یا لرد مشیر یک درب ورودی چوبی دو لنگه ای ساده دارد . نمای سردر آن تلفیقی از گچ و کاهگل با قوس جناغی می باشد که طاق نمای مستطیل شکل کاهگلی آن را در بر گرفته است .بنای مسجد به صورت چهار طاقی و در نهایت سادگی ساخته شده است . این مسجد تنها محلّ برگزاری مراسم نماز جماعت برای مردان است .
ضلع شمالی به صورت دواشکوبه ( کمرپوش ) است . در ضلع جنوبی محراب سنگی نصب شده که مطالبی منقور با خطّ نسخ خوش بر آن به چشم می خورد . بالای محراب نیز پنجره فلزی نصب شده است .
در قسمت فوقانی ضلع شرقی که به در ورودی و درگاه منتهی می شود ، پنجره فلزی تعبیه شده است .
در ضلع شمالی و غربی دو صفه دیده می شود که دارای قوس جناغی است . ازاره مسجد تا ارتفاع یک متری با سنگ پوشیده وکف مسجد با مؤزائیک فرش شده و پوشش داخلی مسجد با گچ اندود گردیده است . نمای خارجی مسجد و پشت بام آن کاهگلی می باشد .
با توجه به فضای معماری و مصالح به کار رفته در ساختمان آن ، قدمت مسجد لرد تازیان به عهد قاجاربرمیگردد .
کتیبه های تاریخی
در محراب مسجد سنگ مرمری به اندازۀ ۳۳× 60 سانتیمتر نصب و بر روی آن به خطّ نسخ خوش این آیات منقورست :
حاشیه :
« قال الله تعالی شهدالله انه لا الا هو و الملائکه و الوا العلم قائماً بالقسط لا اله هوالعزیز الحکیم . انّ الذّین عندالله الاسلام ».
( آل عمران / ۱۸ و ۱۹ )
پیشانی :
« لا اله الا الله محمّد رسول الله الله اکبر » .