ثبت مهارت خراطی سنتی شهرستان میبد در فهرست میراث ملی کشور
مهارت خراطی سنتی در شهرستان میبد در فهرست ملی نیازمند پاسداری فوری کشور بهثبت رسید.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، "فاطمه دانش یزدی" گفت: معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خرداد ماه سالجاری مراتب ثبت سه میراث ناملموس در فهرست میراث ملی را به استاندار یزد ابلاغ کرده است که مهارت خراطی سنتی در شهرستان میبد نیز یکی از این سه میراث ناملموس ثبت شده در فهرست میراث ملی کشور می باشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در خصوص این هنر سنتی توضیحاتی ارائه نمود و عنوان کرد: خراطی که نوعی نازک کاری روی چوب محسوب می شود از رشته های صنایع دستی سنتی استان یزد می باشد و وجود آثار به جا مانده در این هنر در استان گواه چیرگی و زبردستی هنرمندان این منطقه در هنر خراطی است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در حال حاضر در کارگاه ها از دستگاه خراطی برقی استفاده می شود، اذعان داشت: در گذشته کار خراط کاران بسیار دشوار بوده چرا که از دستگاهی استفاده میکردند که مشتمل بر چند ابزار دستی بود و از چوب ساخته و پرداخته میشد ولی در حال حاضر با پیشرفت علم این دستگاه علاوه بر تغییر شکل ظاهریش به صورت برقی مورد استفاده قرار میگیرد.
دانش یزدی با بیان اینکه احیاء هنر خراطی نیاز به حمایت جدی دارد گفت: برگزاری نمایشگاهای متعدد و برگزاری کلاسهای آموزشی با اساتید مجرب و همچنین انجام تحقیق و پژوهش و ارائه راهکارهایی در این زمینه می تواند در احیاء هنر دستی خراطی موثر باشد.
لازم به ذکر است: خراطی به دو صورت تزئینی (مجسمه، قاب عکس، آیینه، پایه تختخواب و …) و کاربردی (مبل زورخانه، قلیان، عصا، شطرنج، چرتکه، گلدان …) انجام می شود و چوبهای مورد استفاده در این هنر نیز چوب سپیدار، بید، تاقوک، گردو، زردآلو و عناب بوده که چوب عناب و گردو به دلیل استحکام ، زیبایی نقش و مرغوبیت، دوام بیشتری داشته و مطلوب تر است.
گفتنی است: مهارت خراطی سنتی شهرستان میبد اسفند ماه سال ۹۵ با شماره ۱۰۲ در فهرست ملی نیازمند پاسداری فوری کشور بهثبت رسید که مراتب ثبت آن پس از طی مراحل اداری خرداد ماه سال ۹۶ به استاندار یزد ابلاغ شد.