تنها گروه تخصصی تحقیقات و کنترل عوامل بیولوژیک در پایگاه میراث جهانی یزد
گروه تحقیقات و کنترل عوامل بیولوژیک، به عنوان تنها گروه تخصصی این حوزه در میراث فرهنگی کشور در پایگاه میراث جهانی یزد مستقر می باشد و فعالیت دارد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد "فاطمه دانش یزدی" مدیرکل میراث فرهنگی استان یزد عنوان کرد: حفاظت موفق و موثر از میراث فرهنگی نیازمند نگاهی همه جانبه به اثر و بهرهگیری از علوم مختلف در حوزه حفاظت است. بهرهگیری از علوم زیستی در سالهای گذشته مورد توجه نبوده و این اغفال سبب شده تا عوامل زنده آسیبرسان و در راس آنها موریانهها آسیبهای پرهزینه و غیر قابل جبرانی به بناها و آثار تاریخی خصوصاً در مناطق مرکزی و جنوبی ایران وارد سازد. دغدغه مبارزه با این آفات از ابتدای شکلگیری ساختارهای اداری برای حفاظت و مرمت آثار وجود داشته است، اما به دلیل اینکه نگاه به اثر نگاه استفاده از همه علوم برای حفاظت نبوده است، هیچ گاه راهحل مناسبی برای آن اندیشیده نشده است.
این مقام مسئول تصریح کرد: بافت تاریخی شهر یزد با توجه به نوع مصالح و اقلیم منطقه متاسفانه از تغذیه موریانهها به شدت آسیب دیدهاست. در سال ۱۳۸۴ منطبق برهدف پژوهش در شکلگیری پایگاهها و به همت مدیر وقت پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد، یک مرکز علمی حشرهشناسی در پایگاه یزد تأسیس شد و از جناب آقای دکتر غیورفر از متخصصان به نام مرکز تحقیقات گیاهپزشکی ایران برای راهاندازی آزمایشگاه و آموزش نیروی متخصص دعوت گردید. در پنج سال اول تأسیس این مرکز با نظارت مستقیم دکترغیورفر برنامههای حفاظت و مرمت در بناهای تاریخی اجرا و پس از آن فعالیتهای بخش توسط کارشناسان ادامه یافت. در حال حاضر این مرکز تنها گروه حشرهشناسی در مجموعه میراث فرهنگی است که علاوه بر استان یزد با پنج استان اصفهان (خانه مصورالملک)، خراسان جنوبی (باغ جهانی اکبریه بیرجند)، مرکزی (مسجد جامع ساوه)، سمنان و خوزستان (شوش) همکاری دارد.
او خاطرنشان ساخت: در اردیبهشت ماه گذشته از یک گروه ژاپنی متخصص در حوزه عوامل بیولوژیک برای تبادل اطلاعات در اصفهان دعوت شد. نتایج این کارگاه نشان میدهد که روشهایی که در حال حاضر برای کنترل عوامل بیولوژیک در این واحد طراحی و اجرا میشود، منطبق بر روش های روز دنیاست که با شرایط بناهای تاریخی ما همگون سازی شده است.
دانش یزدی افزود: اخیراً در تعدادی از بناهای تاریخی تهران در محدوده میدان مشق از جمله کاخ شهربانی (ساختمان شماره ۹ وزارت خارجه)، دانشگاه هنر تهران، موزه پست، موزه ملی، موزه ملک و… مورد حمله موریانه قرار گرفته است و علی رغم هزینه هایی که برای کنترل موریانه توسط شرکت های دفع آفات تهران انجام شده است، روند تخریب توسط موریانه ادامه یافته و نگرانی از افزایش آلودگی و یا سرایت آن به ساختمانهای تاریخی مجاور سبب شد تا غلامرضا میثاقیان، مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی از گروه تحقیقات و کنترل عوامل بیولوژیک پایگاه میراث جهانی بافت تاریخی یزد، دعوت نماید تا برای اجرای یک برنامه حفاظتی در این مجموعه به عنوان پایلوت ملی در بحث کنترل عوامل بیولوژیک در حوزه حفاظت آغاز به کار نمایند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد در پایان عنوان کرد: در شروع یک برنامه بازدید و کارگاه در دو روز برگزار شد. در روز اول بازدید از بناهای میدان مشق تهران صورت گرفت و در روز دوم کارگاه یک روزه بابت آشنایی با عوامل بیولوزیک آسیبرسان به بناهای تاریخی با ارائه کارشناسان پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد و با حضور کارشناسان حوزه معاونت میراث فرهنگی سازمان با همکاری دفتر حفظ و احیای بناها، محوطهها و بافتهای تاریخی برگزار شد.