میراث ملی دیروز، میراث جهانی امروز نیازمند مدیریت یکپارچه بومی
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، “ساشا ریاحی مقدم” معاون میراث فرهنگی این اداره کل در ابتدای این گفتگو ضمن تشکر از جامعه محلی استان یزد اظهار داشت من به نوبه خود از متخصصین و جامعه محلی استان بویژه شهر جهانی یزد سپاسگزارم که در فضایی سالم و منصفانه همراه و دیدبان ما در بافت میراث جهانی شهر تاریخی یزد بوده و هستند، از جامعه رسانه هم چنین انتظار می رود.
او افزود: ثبت شهر تاریخی یزد در فهرست میراث جهانی یونسکو بدون همراهی جامعه محلی، جامعه متخصص میراث فرهنگی کشور، نیروی انتظامی، ائمه جمعه و دستگاههای اجرایی استان یزد میسر نمی شد.
این مقام مسئول تصریح کرد: اولویت میراث فرهنگی استان یزد تجدید حیات، رونق اقتصادی، سرزندگی اجتماعی و حفظ اصالت، پایداری و یکپارچگی محدوده عرصه جهانی است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد در خصوص بافتهای تاریخی استان یزد افزود: بافتهای تاریخی همچون درختان تنومند و کهن سالی هستند که باید رشد کنند و توسعه یابندو نباید اجازه دهیم این موجود زنده خشک شود و از بین برود. باید شاخ و برگ های زائد آن را هرس کنیم تا جوانه های تازه و نو در آن بوجود آید.
او در ادامه گفت: وظایف قانونی، سازمانی و حاکمیتی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد به عنوان نماینده سازمان مرکزی در خصوص نظارت، برنامه ریزی و مدیریت بافتهای تاریخی قابل انتقال و معاوضه با سایردستگاه اجرایی و سازمانهای دیگر نیست. در این خصوص توصیه می کنم بر اساس پلان مدیریت بافت میراث جهانی شهر تاریخی یزد دستگاههای اجرایی و نهادهای مرتبط با موضوع جهت دستیابی به مدیریت یکپارچه با تاکید بر احترام به شهر تاریخی به وظایف قانونی خود عمل کنند.
ریاحی مقدم افزود: متاسفانه در چند سال گذشته و در زمان تهیه و تدوین پرونده ثبت جهانی مجوزهایی برای بازسازی و نوسازی درون محدوده عرصه و حریم ثبت جهانی صادر شده که عملیات اجرایی آن نیز آغاز گردیده است. در حال حاضر تمام تلاش ما کنترل و هم سویی این اقدامات با ضوابط عرصه و حریم محدوده میراث جهانی شهر تاریخی یزد است. در این خصوص می توان به طرح توسعه و ساماندهی مسجد ملااسماعیل، گاراژ اتوسیر، طرح مجتمع تجاری خیابان دهم فروردین، توسعه و ساماندهی مجموعه حظیره اشاره کرد.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان یزد در خصوص نظارت های میراث فرهنگی استان گفت: پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد، باغ دولت آباد و قنات زارچ به خوبی و با دقت در حال پایش اقدامات و برنامه ریزی برای حفاظت بهتر از محدوده های عرصه و حریم جهانی هستند و به منظور صیانت و پاسداری از ارزش های برجسته جهانی و رونق اقتصاد گردشگری به همراه جامعه محلی تلاش می کنند.
این مقام مسئول در خصوص خیابان قیام یزد گفت: نارضایتی موجود از وضعیت امروزی خیابان قیام نتیجه و دستاورد بی تدبیری، عدم بهره گیری از خرد جمعی، عدم توجه به طرح های قبلی و مشارکت ندادن جامعه محلی و بازاریان در برنامه ریزی و تصمیم گیری هاست. دستیابی به مدیریت اجرایی یکپارچه شهری در محدوده میراث جهانی شهر تاریخی یزد یک نیاز و مطالبه جدی است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: توجه به مناسب سازی نیازهای امروزی با احترام به موجودیت و اصالت بافت تاریخی، فرصت تجدید حیات و احیای ارزش های فرهنگی، اجتماعی و رونق اقتصادی را در پی خواهد داشت. این موضوع با مشارکت و همراهی مردم، شهرداری و میراث فرهنگی قابل دستیابی است.