مرمت ساباط ها و تویزه های بافت تاریخی یزد

۲۵ شهریور ۱۳۹۹ / در میراث فرهنگی

سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان یزد گفت: در راستای حمایت از بناهای تاریخی و بافت جهانی شهر یزد، ساباط ها و تویزه های بافت تاریخی یزد مرمت می شود.

به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد،

محمدرضا فلاحتی با اعلام این خبر گفت: ساباط‌ها و تویزه های بافت تاریخی یزد، در حال مرمت و از تخریب آنها جلوگیری می شود.

او با بیان اینکه بعد از ثبت جهانی یزد، بالغ بر صد ساباط و تویزه در بافت تاریخی مرمت شده که بیشتر آنها متعلق به دوران قاجار بوده است، مهمترین اقدامات مرمتی انجام شده در این بناها را استحکام بخشی، سبک سازی پشت بام، اجرای تویزه و سقف، شیب بندی و اندود کاهگل پشت بام، اندود کاهگل بدنه و سقف ساباط و اجرای ناودان عنوان کرد.

فلاحتی با اشاره به اینکه ساباط‌ها از لحاظ نوع سقف به دو گونه تقسیم می‌شوند، افزود: یک گونه آن دارای سقف مسطح بوده و از تیرهای چوبی و حصیر برای نگهداری وزن و سقف آن استفاده می‌شود. نوع دیگر ساباط‌هایی است که دارای طاق هستند. روش آجرچینی این سقف‌ها اغلب به صورت رومی انجام شده است.

سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان یزد ضمن اشاره به اینکه یکی از کارکرد های ساباط در گذشته، پدید آوردن سایه و جایگاهی خنک برای رهگذران بوده است، اظهار داشت: در خیلی از این ساباط‌ها ورودی چند خانه مجتمع شده، که این سازه موجب پایداری خانه ها در برابر نیروهای پدید آمده از فشار سازه شده و همچنین از نظر افزایش حس همسایگی و همبستگی محله‌ای حائز اهمیت است.

گفتنی است: شهر جهانی یزد دو هزار و ۲۷۰ هکتار بافت تاریخی دارد و به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه ۷۴۳ هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار است.

آخرین مطالب

تفت در مسیر احیای میراث تاریخی؛ پایش میدانی پروژه‌های مشارکتی

جلیقه سنتی یزد در قاب جهانی سوکا/ از ابرکوه تا مکزیک

پایان نخستین فاز بررسی و مستندنگاری باستان‌شناختی در بهاباد

خانه تاریخی حاتمی بهاباد در مسیر احیا/ آغاز عملیات مرمت با مشارکت شهرداری

مسجد تاریخی امام رضا(ع) رحیم‌آباد بهاباد با همدلی مردم مرمت شد

سیدمحمد رستگاری
یزد؛ جایی که هنر ایران به تماشا می‌نشیند

مسجد تاریخی امام رضا(ع) رحیم‌آباد بهاباد با همدلی مردم مرمت شد

قنات زارچ پس از سه سال پیگیری صاحب سند مالکیت شد؛ تثبیت حقوق ۱۲۲۳ سهامدار و صاحب حق‌آبه

با هدف ثبت و معرفی بخشی از میراث ناملموس ابرکوه
پیشه‌وران سنتی ابرکوه به چاپ دوم رسید/ روایت ۲۳ مهارت کهن در عصر فناوری

بازدید مدیرکل میراث‌فرهنگی استان از روند پیشرفت فیزیکی باغ پرندگان یزد

مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد در گفت‌وگو با میراث‌آریا مطرح کرد
بافق؛ ظرفیتی برای پیوند میراث‌فرهنگی، گردشگری و کارآفرینی بانوان

رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور
بهاباد؛ مقصدی با ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی برای توسعه گردشگری است