محله گودال مصلی
موقعیت :
این محله معروف به محله مصلی نیز میباشد که از جهات شمال به محله شاه طهماسب وخیابان قیام ، از جنوب خیابان شهید رجایی ومحله هاشم خان ،از شرق به خیابان قیام و محله سرریگ ، و از غرب به بلوار امامزاده جعفر محدود میشود .
موقعیت :
این محله معروف به محله مصلی نیز میباشد که از جهات شمال به محله شاه طهماسب وخیابان قیام ، از جنوب خیابان شهید رجایی ومحله هاشم خان ،از شرق به خیابان قیام و محله سرریگ ، و از غرب به بلوار امامزاده جعفر محدود میشود .
وجه تسمیه :
به جهت قرارگرفتن مسجد مصلی عتیق در این محله نام آن به صورت محله مصلی، مصلی عتیق ، گودال مصلی در متون تاریخی یزد ذکر شده است .
سیر تحول :
بر اساس نوشته های مورخان محلی یزد محله گودال مصلی در اوایل قرن هشتم هجری شکل گرفته است.
عناصر شاخص تاریخی :
آثار تاریخی این محله عبارتند از :
۱- امامزاده جعفر 2- گنبد مصلی عتیق
۳- مسجد مصلی عتیق 4- خانه امامزاده ای
۵- کاروانسرای مشیر 6- کاروانسرای کرمانی
۷- مجموعه میدان خان وبازارهای مجاور 8- مسجد ملا اسماعیل
۹- حمام خان 10- آب انبار دو دهانه خواجه
۱۱- بازار کاشیگری 12- خانه بلور فروش
13- بازار ریسمانیان 14- بازار مسگرها
اطلاعات منابع مدون :
محله گودال مصلی درکتب تاریخی یزد تحت عنوان مصلی عتیق آمده است : مؤلف تاریخ جدید یزد درکتاب خودچنین نگاشته است :«در محله مصلی عتیق متقارب «کوچه خطیری امیر شمس الدین محمد خضر شاه خانه ای که به خانه امیر هارون مشهور است بخرید وآنرا عمارت کرد وطبنی وایوان وحوضخانه بساخت ودو باغ مشجر مکروم در خلف آن بنهاد وبر درخانه مسجد مروح بنا فرمود وخلفیه امام وحفاظ معین کرد …»در تاریخ یزد نیز مطالبی که احمد کاتب در خصوص مصلی عتیق ذکر کرده ،آورد ه است .
نویسنده جامع مفیدی نام محله مصلی عتیق راچند بار ذکر کرده است :در جایی چنین آورده است :«اکثر قنوات که از طرف مهریجرد جاری ودر ده گذر سیل واقع بود خراب گردید وباغستان وشاهزاده محله از محلات خارج شهر بازمین هموار گردید که سوای عمارات دیگرعمارتی نماند. برین تفصیل : 1- دهوک اعلی ۲-دهوک سفلی ۳-کوچه باغ صوفیان ۴-اسکندریه ۵-باغ کمال ۶-مصلی عتیق ۷-غازیان ۸-مدرسه عبد القادریه ۹-خلف باغ عزآباد و…»
محله مصلی عتیق در تداول عامه بنام محله «گودال مصلی»اشتهاردارد .این محله زمان تألیف تاریخ یزد خارج (ظاهر )شهر یزد واقع شده بود .دراین محله مدرسه ای هم بنام مدرسه مصلی عتیق قرار داشت .مسجدی که در آنجا بنا شد از آثر سید رکن الدین محمد قاضی است ودرسال ۷۲۵ هجری به اتمام رسید .به سبب قرار گرفتن مسجد مصلی عتیق در این محله نام َآن بصورت محله مصلی،مصلی عتیق ،گودال مصلی درمتون تاریخی یزد آمده است .نام محله مصلی عتیق چند بار درکتاب جامع جعفری تکرار شده است .
بعد از اینکه سپاهیان شاهرخ خان متوجه یزد شدند «… خدا مرادخان زند و سایر سرداران و لشکریان نیز از عقب سمت ورود یافتند و منازل آنها در بیوتات محله مصلی از محلات دارالعباده یزد …. و چون محله خلف خان علی حصار بندی درست نداشت دیوار بست آنرا خراب کرده … و پس از آن محله ، لوای تعدی به سایر محلات افراختند واز محله میر چقماق گرفته تا محله مصلی …. ».