محله گلچینان
موقعیت :
گلچینان محله ای کوچه در داخل محله هاشم خان میباشد که از جهات شمال به محله مصلی ، از جنوب به محله هاشم خان ، از شرق به محله گودال عباسی ، واز غرب به محله هاشم خان محدود می شود .
موقعیت :
گلچینان محله ای کوچه در داخل محله هاشم خان میباشد که از جهات شمال به محله مصلی ، از جنوب به محله هاشم خان ، از شرق به محله گودال عباسی ، واز غرب به محله هاشم خان محدود می شود .
وجه تسمیه :
مورخان محلی یزد وتحقیقات وبررسیهای محلی اطلاعی در خصوص تسمیه این محله بدست نمی دهند . علی الظاهر افرادی در این محله سکونت داشتند که به گلچینی مشغول بودند ونام آن با گذشت زمان بر این محله اطلاق گردیده است .
سیر تحول :
با توجه به محدوده جغرافیایی این محله احتمالا شکل گیری آن مربوط به عهد تیموری یعنی در قرن نهم هجری مربوط باشد .
عناصر شاخص تاریخی :
آثار تاریخی این محله عبارتند از :
۱- مسجد تبریزیان
۲- آب انبار گلچینان
۳- حسینیه گلچینان
اطلاعات منابع مدون :
نام محله تنها در کتاب یادگارهای یزد آمده است وهیچگونه اطلاعات تاریخی دیگری دردسترس نیست . البته به احتمال زیاد محل قرارگیری فعلی این منطقه ، محله تبریزیان بوده است که با گسترش شهرسازی کم کم در دل محلات دیگر ادغام شده است .
در وقف نامه محمدتقی خان نام فعلی محله گلچینان را محله تبریزیان ذکر کرده است . « محمد تقی خان …. که پیوسته به معماری همت بلند و مهندسی طالع ارجمند به احداث مساجد و مدارس …. زینت بخش ساخت دارالعباده …. یزد گردیده ، از آن جمله مدرسه مبارکه جدیده خانیه واقعه در محله تبریزیان به مقام درب حمام قافی …. » همچنین در بخشی دیگر در وقفنامه مدرسه مصلی مغازه هایی را وقف سقاخانه حظیره ملا نموده است که در آن نام تبریزیان ذکر شده است :
« حانوت ندافی واقع به بازار خانم مشهوراً در خان تبریزیان …. »
گفتنی است که این محله تا دوران قاجار به محله تبریزیان شهرت داشته واز رونق خاصی برخوردار بوده است ( مسجد تبریزیان که مربوط به دوران قاجار می باشد نیز در این محله واقع شده است ) وبه احتمال زیاد در دهه های اخیر به نام محله گلچینان تغییر یافته است .زیرا تنها مؤلف یادگارهای یزد نام این محله را ذکر کرده است .