فرونشست زمین برخی از مکانهای تاریخی کشور را تهدید میکند/ اشراف کامل وزارت میراثفرهنگی در موضوع بافت تاریخی شیراز
علی دارابی قائممقاموزیر و معاون میراثفرهنگی کشور در نشست هماندیشی با اصحاب رسانه که عصر امروز شنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۱ در حاشیه نخستین جشنواره ملی تولیدات چند رسانهای در یزد برگزار شد، گفت: نخستین دوره جشنواره بود و در ۱۶ رشته مختلف فراخوان جشنواره منتشر شد و بخش مطبوعات نیز در روز خبرنگار برگزار میشود.
به گزارش روابطعمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد،علی دارابی روز شنبه در نشست هماندیشی با اصحاب رسانه، افزود: هر اثری که ثبت جهانی می شود همه نسبت به آن مسئولیت داریم و برای بافت تاریخی یزد نیز بعد از ثبت جهانی، ردیف بودجه تعریف شده و این در حالی بود که تا قبل از آن بودجه مشخصی برای آن وجود نداشت.
وی ادامه داد: البته همین بودجه ضعیف نیز معلوم نیست که اولویت چندم استانها باشد و تلاش می شود که اگر در استانها به بودجه میراث فرهنگی اجحافی شد، بصورت ملی برنامه ریزی شود تا همین حداقل ها درست تخصیص داده شود.
معاون وزیر میراث فرهنگی در مورد سیل بهار و تابستان یزد نیز گفت: در همان زمان بازدیدی از بافت تاریخی انجام دادم و گزارشی در این زمینه تهیه شد که پنج میلیارد میراث فرهنگی پرداخت کرد و ۶ میلیارد نیز در استان باید تامین شود، به نمایندگان یزد در مجلس شورای اسلامی نیز اعلام شد که وضعیت بافت تاریخی یزد بحرانی است و خدمت رسانی برای یزد و درباره میراث فرهنگی با این بودجه ها اصلا امکانپذیر و جوابگو نیست و عقب ماندگی تاریخی در این زمینه وجود دارد.
دارابی با بیان اینکه بودجه برخی از معاونت های فرهنگی هنری شهرداری ها بیش از سه برابر بودجه وزارت میراث فرهنگی است، گفت: این عدد و رقم هایی که برای نگهداری از میراث فرهنگی مصوب می شود بیشتر تعارف است و بدتر اینکه در تخصیص ها نیز همین رقم ها معمولا با کاهش مواجه می شود.
وی ادامه داد: بدلیل همین محدودیت های مالی، انجمن خیرین وزارت میراث فرهنگی را ثبت کردیم که می تواند کمک های عام المنفعه را از خارج و داخل برای حفظ و مرمت آثار تاریخی جذب کنند و امور مربوط به آن کاملا مردمی انجام خواهد شد و راه دوم اینکه جوامع محلی را درگیر کنیم که در این راستا مقررات انجمن های میراث فرهنگی توسط دولت ابلاغ شد که رییس این انجمن در استان ها، استاندار و در شهرستانها فرمانداران هستند.
معاون میراث فرهنگی کشور ادامه داد: بخشی دیگر هم مسئولیت های اجتماعی واحدهای مختلف اقتصادی است که در حال پیگیری است، آثار تاریخی یک به یک در جلوی چشم ما از بین می رود و درحال خرابی است بنابر این نمی شود که ما فقط بگوییم پول نیست لذا این موارد در حال پیگیری است و درخواست داریم که موارد قانونی آن زودتر تصویب شود ، زیرا اگر رویکرد انقباضی باشد و همراهی صورت نگیرد، نمی توانیم کار اثرگذار برای حفظ میراث فرهنگی انجام دهیم.
دارابی در پاسخ به سئوالی در مورد ثبت جهانی بادگیر یزد نیز گفت: مرمت از اولویت های ما برای سال ۱۴۰۲ است و بخصوص در زمینه بادگیرهای یزد که از افتخارات میراث ماست و مشابه سازی هایی نیز در کشورهای دیگر انجام شده است، در سال آینده برای ثبت جهانی بادگیر یزد بودجه ای گذاشته می شود و برای ۱۰ سال آینده نیز اولویت های ثبت میراث ملموس و ناملموس و طبیعی را بر اساس تصمیمات شورای عالی پیگیری می کنیم که برای همه استانها بر اساس اولویت ها پیگیری خواهد شد.
معاون میراث فرهنگی کشور همچنین در پاسخ به سئوالی در مورد بافت تاریخی شیراز نیز گفت: در موضوع بافت تاریخی شیراز درخواست همراهی رسانه ها را داریم تا به شایعات و مطالب غیرواقعی دامن نزنند، البته مطالبه و اطلاع رسانی در این زمینه ضروری است.
دارابی اظهار کرد: در شیراز برخی موارد در فضای مجازی گفته می شود در حالی که اصلا موضوعیت ندارد و همه چیز بر اساس اشراف میراث فرهنگی و طبق قانون در حال انجام است و ۲ نامه رسمی برای وزارت مسکن داده شده و دبیر کمیسیون شهرسازی و رییس جمهوری نیز پیگیر بودند و توسط میراث فرهنگی اعلام نظر رسمی شده است که در محدوده اجرای طرح باید کلیه بناهای ثبت ملی شده، تملک و احیا شود همچنین در صورت وجود بناهای ارزشمند، باید بر اساس نظر میراث تصمیم گیری شود.
قائم مقام وزیر میراث فرهنگی گفت: در نامه ۲۵ بهمن ماه اعلام شد که باید در مرحله تدوین طرح های شهری و در کمیسیون ماده پنج، نظر میراث فرهنگی در این خصوص دریافت شود و به صورت شفاف اعلام شد که باید بر اساس نظر کارشناسان میراث فرهنگی، فعالیت ها صورت گیرد.