ساباط ها و تویزه های محله فهادان یزد مرمت می گردد.
در راستای حمایت از بناهای تاریخی و بافت جهانی شهر یزد، ساباط ها و تویزه های محله فهادان مرمت می گردد.
به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، "ساشا ریاحی مقدم" معاون میراث فرهنگی استان یزد، با اعلام این خبر گفت: ساباطها (سابات) از ویژگیهای مهرازی (معماری) زیست بومهای گرمسیر و کویری هستند و در استانهایی مانند یزد، کرمان، اصفهان و خوزستان– خراسان جنوبی یافت میشوند. یکی از کارکردهای سابات پدید آوردن سایه و جایگاهی خنک برای رهرگذران است.این سازه به شوند نیمه پوشیده بودن در تابستان به پدید آمدن کوران هوا میانجامد که هوای درون سابات رااز بیرون آن خنک تر میکند. همین نیمه پوشیده بودن در زمستان به گرمتر شدن هوای درون سابات از بیرون آن می انجامد. ساباتها همچنین مایه یکپارچگی و استواری خانههای کنارشان هستند و به آنها در پایداری در برابر نیروهای پدید آمده از فشار سازه کمک میکنند.
وی افزود: ساباط در زبان فارسی دارای ریشهای کهن است. بخش اول آن «سا» بهمعنای آسایش و بخش دوم آن «باط» نمودار ساختمان، آبادی و عمارت است که این نوع معماری خاص مناطق آب و هوای گرمسیر و کویری است تا با انداختن سایه و ایجاد مسیری خنک برای رهگذران، آنها را از شدت تابش نور خورشید و گرما در این معابر محافظت کند.
این مقام مسئول عنوان کرد: ساباطها از لحاظ نوع سقف به دو گونه تقسیم میشوند، یک گونه آن دارای سقف مسطح بوده و از تیرهای چوبی و حصیر برای نگهداری وزن و سقف آن استفاده میشود.
ریاحی مقدم در خصوص افزود: نوع دیگر ساباطهایی است که دارای طاق هستند. این ساباطها با توجه به مسائل استاتیکی بخوبی میتوانستند وزن سقف را هرقدر هم سنگین بود به ستونها، دیوارها و سپس به زمین منتقل کنند. روش آجرچینی این سقفها اغلب به صورت رومی انجام شده است. در خیلی از این ساباطها ورودی چند خانه مجتمع شده است که از نظر افزایش حس همسایگی و همبستگی محلهای حائز اهمیت است.
این سازه بهعلت نیمه پوشیده بودن در تابستان به پدید آمدن کوران هوا منجر میشده است که هوای درون ساباط را از بیرون آن خنکتر میکند، همین نیمه پوشیده بودن در زمستان به گرمتر شدن هوای درون ساباط از بیرون آن میانجامد.
ساباطها همچنین مایهی یکپارچگی و استواری خانههای کنارشان هستند و به آنها در پایداری در برابر نیروهای پدید آمده از فشار سازه کمک میکنند.
ساباط وسیلهای در تقابل با وزش بادهای موسمی نیز هست. معمولاً پشتبام ساباطها مورد استفاده واحدهای همجوار قرار میگیرد که برخی بهصورت اتاقی مشرف به کوچه جلوهگر شده است.
در برخی از کوچههای بن بست نیز ساباط اجرا میشود که در قسمت ورودی آن دری محکم تعبیه میشده که اینگونه از فضاها «دربند» نامیده میشود که در مجموع در افزایش امنیت ساکنان کوچه مناسب بوده است.
نگاهی به ساباطها نشان میدهد که معماری در گذشته تا چه حد بر اساس توجه به نیاز و آسایش مردم انجام شده است، اما متأسفانه در معماریهای جدید کمتر به این نکات ارزشمند توجه میشود و به نظر میرسد استفاده از این نوع معماری در شهرهای کویری به مرور در حال فراموش شدن است.
طولانیترین ساباط شهرستان درمیان در روستای هدف گردشگری فورگ قرار دارد که از دیگر مناطق دیدنی در این روستا میتوان به قلعه فورگ و بافت تاریخی آن اشاره کرد.