برنامه های ویژه شهر جهانی یزد، در روز بناها و محوطه های تاریخی برگزار شد
در روز ۲۹ فروردین که روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی نام گرفته، برنامه های ویژه ای در بافت تاریخی شهر جهانی یزد اجرا شد.
به گزارش روابط عمومی، اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد آئین افتتاح مرمت چارسوق شاهی به مناسبت روزجهانی بناها و محوطه های تاریخی با شعار "میراث برای نسل ها" از برنامه های این روز در یزد بود که با حضور مدیر کل و معاونین میراث فرهنگی و جمعی از مسئولین استانی برگزار شد.
بنای تاریخی چهارسوق و بازار شاهی یزد، در انتهای خیابان مسجدجامع کبیر یزد و در ضلع جنوب شرقی مسجد قرار دارد و سه بازار به چارسوق این مجموعه منتهی میشود که شامل بازارچهای منتهی به کوچه یهودیها، بازارچه منتهی به خیابان مسجدجامع و بازارچهای که به محله داراشفاء میرسد، است و آب انبار چارسوق نیز در گوشه شمال غربی چهارسوق قرار دارد.
این بنای ارزشمند که قدمت آن به دوران حکومت شاه یحیی بن مظفر و قرن هشتم هجری قمری میرسد، مجموعه بنایی از خشت با اندود کاهگل، گچ و خاک که سفیدکاری در برخی قسمتهای آن دیده میشود، است.
شایان ذکر است: از دیگر برنامه های برگزار شده در این روز بازدید از کارگاه های مرمتی مسجد شیخی ها و خشت زنی، بازدید از کارگاه های مرمتی برج و بارو، بازدید از قنات زارچ و پایاب های آن، پاتوق خاطره گویی در یایاب کمالیه توسط پیران بافت، بازدید از کارگاه باستان شناسی و برنامه همیاران حفاظت از میراث فرهنگی، بود.
در این روز همچنین جهت آموزش و فرهنگ سازی در بین دانش آموزان، برنامه هایی ویژه کودکان و نوجوانان یزدی برگزار شد که از آن جمله می توان به آشنایی کودکان و نوجوانان با خانه های ایرانی، برگزاری گارگاه خشت زنی وساخت سازه خشتی برای کودکان، برگزاری گارگاه آموزشی طراحی از بافت برای کودکان و نوجوانان توسط آقای ابریشمی، توصیف زندگی و خانه های تاریخی و تفاوت های آن با زندگی و خانه های امروزی، آشنایی کودکان مقطع ابتدایی با لوازم و وسایل اندازه گیری به شیوه سنتی و مدرن (برگرفته از مبحث اندازه گیری در کتاب ریاضی کلاس سوم دبستان)، آشنایی کودکان مقطع ابتدایی با هنر معرق کاری توسط هنرمند پیشکسوت اشاره کرد.
گفتنی است: امروز هیجدهم آوریل برابر با ۲۹ فروردین از طرف ایکوموس به عنوان روز جهانی بناها و محوطه های تاریخی نامگذاری شده است. ایکوموس هر سال شعاری را به این مناسبت اعلام میکند و شعار انتخابی امسال "میراث مشترک نسل ها "می باشد. این روز خاص فرصتی است برای بالا بردن آگاهی عمومی در مورد تنوع میراث جهانی و کوششهای مورد نیاز جهت حمایت و حفاظت از آنها و همچنین توجه نسبت به آسیب پذیری آنها.
افزایش حساسیت عمومی و اطلاع رسانی در این زمینه نقش بسزایی در حفاظت از آثار تاریخی و فرهنگی، جلوگیری از حفاریهای غیرمجاز و تخریب آثار تاریخی و در نتیجه رشد صنعت توریسم دارد. اگر در جامعه ای آگاهی نسبت به داشتههای فرهنگی و هویتی بالا رود، تخریب آن قطعاً کاهش خواهد یافت. لذا به منظور فرهنگ سازی بهتر است آموزش از کودکان و در سنین پایین تر آغاز شود و شهروندان از نزدیک آشنایی با میراث فرهنگی را تجربه کنند. در اینصورت شاهد تخریب در بناها و محوطه های تاریخی نخواهیم بود چون در این حالت هر ایرانی به یک میراث بان تبدیل شده است.