چگونه کنفرانس و کارگاه آموزشی و کمپ بین المللی ورنادوک به شهر جهانی یزد آمد
گفتگو با یکی از مسئولان برگزاری کنفرانس و کارگاه آموزشی و کمپ بین المللی ورنادوک در شهر جهانی یزد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، این کار گاه آموزشی بین الملی با حضور معماران برجسته از سرتاسر جهان از تاریخ ۳۰ آبانماه لغایت ۱۵ آذرماه سال جاری در شهر جهانی یزد با همکاری معاونت میراث فرهنگی کشور و موسسه آموزش عالی جواد یزددر حال برگزاری است.
دکتر ملک عباسی یکی از مسئولان برگزاری این کنفرانس و کارگاه آموزشی در شهر جهانی یزد در خصوص چگونگی آمدن این گروه به شهر جهانی یزد گفت:در سال ۲۰۱۲ کمپ ورنادوک و کنفرانس سیاو (کمیته علمی بینالمللی ایکوموس در رابطه با معماری بومی) که هردو زیر نظر ایکوموس هستند در کشور امارات و در شهر العین برگزار گرید. در یکی از بازدید های این کمپ که از شهر دبی انجام می شد از بادگیرهای ساخته شده در این شهر بازدید شد. چون اکثر کسانی که در ورنادوک شرکت می کنند افرادی متخصص در زمینه های مختلف بویژه معماری و شهر سازی هستند و اطلاع داشتند من ایرانی هستم در خصوص بادگیر از من سوال کردند و گفتند که ما اطلاع داریم که بادگیر یکی از عناصر معماری ایرانی بویژه در شهر یزد است و بادگیرهای دبی عنصری تاریخی در معماری شهر دبی نیست و بادگیرهای دبی تنها تزئینی بوده و کارکردی ندارد. افراد این کمپ ابراز علاقه فراوان کردند که با حضور در شهر تاریخی یزد بادگیرهای ایرانی را در بستر اصلی و زادگاه اصلی آن مورد پژوهش قرار دهند. اینگونه بود که این کنفرانس و کارگاه آموزشی و کمپ بین المللی تصمیم گرفتند به شهر جهانی یزد بیایند.
ملک عباسی در خصوص روش مستندنگاری این کمپ بین الملی افزود: این روش مستندنگاری که در عین سادگی، بسیار دقیق، کمهزینه و کاربردی است از سال ۲۰۰۵ میلادی (و برای اولین بار توسط دکتر ماکو ماتیلدا) برای مستندنگاری بناها در کشور فنلاند بهکار گرفته شده است و در حال حاضر با حمایت و پشتیبانی ایکوموس-سیاو (کمیته علمی بینالمللی ایکوموس در رابطه با معماری بومی) در حال گسترش و رواج است. در واقع این کمیته با همکاری کارگاه مستندنگاری بینالمللی معماری بومی (The international documentation camp of vernacular architecture)معمولاً سالیانه یک بار در کشورهای مختلف اقدام به برگزاری کنفرانس و کارگاه مربوطه میکند.
او در ادامه افزود : هدف از اشاعهی این شیوهی مستندنگاری در قالب کارگاه و دورههای آموزشی و کاری، علاوه بر یادگیری مرحله به مرحلهی کار مستندنگاری، آشنایی با تخصص شرکتکنندگان و ایجاد ارتباطات بینالمللی برای فعالیت بیشتر در این زمینه است. در نهایت حاصل این کارگاه آموزشی، طراحیهایی در مقیاس دقیق از بنایی تاریخی و نمایش آنها در نمایشگاه محل مستندنگاری در پایان دوره است. مدت زمان دورهی مذکور دو هفته بوده که هفتهی اول به اندازهگیری دقیق و برداشت بنا و هفتهی دوم به طراحی دستی و نهایی نمودن طرحها اختصاص مییابد.
ملک عباسی در خصوص نتایج این کنفرانس و کارگاه آموزشی بین المللی تاکید کرد: نتایج این کارگاه قابل ارائه به نوزدهمین نشست عمومی بینالمللی ایکوموس خواهد بود که در سال جاری (۲۰ تا ۲۴ آذر ۱۳۹۶) در دهلی هند برگزار میگردد. این امر میتواند به نوبه خود فرصتها و نتایج پرباری را برای فعالیتها و تعاملات بیشتر در زمینه موضوع حفاظت از میراث فرهنگی در دنیا فراهم نماید.