مزار مامانوک
این مزار درمحله اهرستان قرارداشته که بسیاری از عرفا را درخودجای داده است که از جمله می توان به شیخ الاسلام سعید فریدالدین عبدالباقی و شیخ الاسلام اعظم سعید شمس الدین محمد خلوتی اشاره نمود.
این مزار درمحله اهرستان قرارداشته که بسیاری از عرفا را درخودجای داده است که از جمله می توان به شیخ الاسلام سعید فریدالدین عبدالباقی و شیخ الاسلام اعظم سعید شمس الدین محمد خلوتی اشاره نمود.
شیخ فریدالدین عبدالباقی که اهل کازرون بود از بزرگان دین و سالکان راه حق به شمار می رفت وی مرید شیخ محمد اسفرانی بود (شیخ محمد اسفرانی خرقه از قطب الاولیا و قدره العلما مظهر کلمات الله العلیا شیخ علاء الدوله سمنانی داشت ) وبایک واسطه فرقه به شیخ علاء الدوله می رسد (علاء الدوله سمنانی از بزرگان مشایخ به شمار می رود و تصانیف او دربیان محققان مشهورست ) شیخ فرید الدین صاحب کرامات بسیاری است که مولف تاریخ جدید یزد به چند نمونه ازآن اشاره نموده است « از بزرگان استماع دارم که شیخ فرید الدین را روز عرفه در کازرون دیده اند وروز عید درطواف کعبه یافته اند وبه غایت وجیه بوده و نشان ولایت درجبین او ظاهر بود… نقل است که سلطان ابواسحق بن خواجه شیخ محمدبن خواجه کمال الدین ابوالمعالی جهت خارجی خورده [خراج صادرات و واردات ] براو حوالت کرد محصل پیش شیخ آمد و تشدد می نمود شیخ نزد وی فرستاد که راجع کن ، نشود . چون به شیخ باز گفتند گرم شد وگفت این ظالم را بگیر! سلطان ابوسحق همان روز خسته شد . پیش شیخ فرستادوعذر خواست و گفت فاتحه ای بخوان شیخ فرمود زهری که به جان رسید تریاک چه سود؟ اورا می باید رفت اما فاتحه بخوانم که برایمان برود و فاتحه برخواند . سلطان ابواسحق همان روز وفات کرد و در سال اثنی عشر و ثمانمائه که ابابکر خازن عصیان وزید وخواجه جلال الدین محمود خوارزمی با لشکر امیرزاده اسکندر به محاربه یزد آمد ودربندان متمادی شد اکابر و اهالی درخواست کردندو شیخ را نزد اسکندر فرستادند شیخ متوجه اصفهان شد وچون امیرزاده اسکندر از آمدن شیخ خبردار شد اورا نوازش و تعظیم نمود و به موجب درخواست شیخ احکام بنوشت بو شیخ را روانه یزد گردانید وچون شیخ به شهر آمد ، ابابکر خازن از صلح ابا نمود واز صوابه شیخ تجاوز کرد. چون شیخ خبردار شد سرخ برآمد و گفت سکان را از شهر به درکنید روز دیگر ابابکر خازن به مهمانی رفت و معتمد او فرخشاه عصیان او وزید ودروازه بیرون قلعه بگشود و لشکر بیرون درشهر آمدند و ابابکر و امرای اورا که انهزام یافته بودند بگرفتند وبه قتل آوردند گویند روزی که در انزار ، امیر بزرگ درگذشت شیخ فرمود که امیر بزرگ وفات یافت وچون تاریخ وفات امیر بزرگ معلوم کردند همان روز بود که او گفته بود » وی درسال ۸۱۳ هجری وفات یافت وبه وصیت خود در سر اهرستان نزدیک مزار مامانوک اورا مدفون ساختند ودرسال ۸۴۷ هجری خواجه ناصر الدین محمود سمنانی وزیر درسرمزار او عمارتی عالی بنا نمود
از جمله مریدان او شیخ الاسلام الاعظم مولانا شمس الدین محمد خلوتی بود که درسال ۸۴۹ هجری جوار مزار شیخ فریدالدین در مزار مامانوک دفن گردید و امیر جلال الدین خضر شاه تختگاهی مروح با آجر پخته برآن ساخت و میلی جهت روشنایی بربالین قبر وی بنا نهاد.