بازدید مدیرکل دفتر حفظ و احیای سازمان میراث فرهنگی از بافت و آثار تاریخی شهرستان ابرکوه
چهارشنبه هشتم شهریورماه سالجاری مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی سازمان میراث فرهنگی با حضور در شهرستان ابرکوه از بافت و آثار تاریخی این شهرستان بازدید کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، در راستای پیگیری تخریب های صورت گرفته در بافت تاریخی و ثبتی شهرستان ابرکوه "دکتر غلامرضا میثاقیان" به همراه "ساشا ریاحی مقدم"سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد و "مجاهد کرباسی" سرپرست میراث فرهنگی شهرستان ابرکوه، صبح روز هشتم شهریور ماه از بافت و آثار تاریخی شهرستان ابرکوه بازدید کرد.
مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی سازمان میراث فرهنگی در جریان این بازدید با اشاره به اینکه اخیرا خبر تخریب بخشی از بافت تاریخی شهرستان ابرکوه احساسات پاک دوستداران میراث فرهنگی کشور را برانگیخته است، لزوم توجه جدی تر به موضوع حفاظت از بافت و آثار تاریخی این شهرستان را به مسئولان استان متذکر شد و گفت: اگر با این گونه اقدامات غیرقانونی برخورد جدی صورت نگیرد، بدون تردید قانون شکنی و اقدامات خودسرانه تمامیت هنجارهای قانونی و اجتماعی را مورد تهدید قرار می دهد.
دکتر میثاقیان ارتقای کیفیت آموزش عمومی و تخصصی و اصلاح رویکردهای طرحهای توسعه شهری را از جمله عوامل حفاظت از بافتهای تاریخی اعلام کرد و عنوان کرد: مهمترین معضل بافتهای تاریخی کشور، نبود تلقی صحیح از معنای شهر است، چون موجودیت یک شهر در کالبد آن خلاصه نمیشود و جمعیت نیز به تنهایی موجود شهر نیست.
او با اشاره به اینکه راه حل معضلات شهری را نباید در مشکلات سازهای و مهندسی جستجو کرد، ادامه داد: آموزش مفاهیم صحیح شهری، زمینههای بازگرداندن منزلت اجتماعی به بخشهای تاریخی و فرهنگی را میسر میکند و این اقدام یکی از مهمترین عوامل حفاظت از بافتهای تاریخی و فرهنگی کشور است.
این مقام مسئول با بیان اینکه آموزش و پیگیری اقدامات حفاظتی اولویت اصلی بافتهای تاریخی کشور است، تاکید کرد: بسیاری از بافتهای تاریخی کشور در سالهای گذشته دچار تخریبهای زیادی شدهاند، به طوریکه در بسیاری از بافتهای منسجم و در هم تنیده جز لکه های تاریخی اثر دیگری باقی نمانده است. به همین دلیل اقدامات حفاظتی، جلوگیری از اجرای طرحهای نامناسب توسعهای و بازگرداندن سرمایه اجتماعی مهمترین اتفاقاتی است که باید در بافتهای تاریخی کشور رخ دهد.
میثاقیان با تاکید بر این نکته که یک بافت تاریخی ممکن است به لحاظ کالبدی دارای مشکل باشد اما آنچه که یک شهر را بوجود آورده صرفا کالبد نیست، افزود: مهمترین ارزش یک شهر سرمایه اجتماعی آن است و در شرایط کنونی لازم است با حفاظت جدی از بافتها و بناهای تاریخی زمینه بازیابی منزلت و سرمایه اجتماعی به بافت های تاریخی را فراهم کنیم.
او افزود: صورت مساله و حل مشکلات بافتهای تاریخی، پیچیده است و برای حل این مشکل پیچیده نیاز به افراد متخصص و آموزش همگانی در بافتها وجود دارد. چون بدون آموزش و همگرایی دستگاههای فرهنگی و رسانههای گروهی و همچنین تمام دستگاهها برای حفاظت از بافتهای تاریخی، نجات این بخش مهم و ارزشمند شهر امکانپذیر نمیشود.
مدیرکل دفتر حفظ و احیاء بناها، بافتها و محوطههای تاریخی سازمان میراث فرهنگی در پایان گفت: درحال حاضر همکاریها و سعی در همگرایی با سایر دستگاههای دولتی ذیربط در کشور آغاز شده است، اما آموزش و توجه فرهنگی به این مقوله کافی نبوده که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
گفتنی است: بافت تاریخی ابرکوه در تیرماه سال ۹۵ با شماره ۳۱۵۲۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
لازم به ذکر است: دیدار با امام جمعه، بازدید از اقامتگاه های بوم گردی و بازدید از کوشک عزت آباد شهرستان ابرکوه از دیگر برنامه های سفر مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی سازمان میراث فرهنگی به این شهرستان بود.